Bebek kulak şekil bozukluğu, bebeklerde doğuştan olarak ortaya çıkan, kulakların normal şekil ve pozisyonunun bozulmuş olması durumudur. Bu bozukluk, kulakların doğuştan kapalı, kepçe, aşırı büyük, asimetrik veya düzgün olmaması gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu şekil bozukluğu, işitme sorunlarına yol açabilir ve estetik açıdan rahatsızlık verebilir.
Bebeklerde kulak şekil bozukluğu görülme sıklığı, genellikle yüzde 3 ila yüzde 3 arasındadır. Bu oran her bölgede ve her ırkta farklılık gösterebilir. Doğumda kulak şekil bozukluğu oranı % 25 oranında görülürken, daha sonraları oranlar, % 2-3 civarına düşmektedir.
Kapak kulak (Lidding) Şekil Bozukluğusi yenidoğan bebeklerde hemen doğar doğmaz anlaşılan önemli bir Şekil Bozukluğudir. Kapak kulak Şekil Bozukluğusine erken dönemde müdehale edildiğinde düzeltilebilen sık görülen bir kulak Şekil Bozukluğusidir.
Yeni doğan bebeklerde bebek kulak kıvrılması ya da helikal rim kulak şekil bozukluğu, kulağın heliks bölgesinde tüm alan boyunca herhangi bir yerde meydana gelebilecek heliks düzensizlikleri veya kompresyon ile ortaya çıkar.
Konchal krus, concha nın orta kısmını esasen kulağı ikiye bölen anormal bir kıkırdak katlamasının olması durumudur. Bazen kulağın arka duvarına kadar uzanır ve esasen içbükey oyuğu ortadan kaldırır ve kulağın fazla genişlemesine ve kepçe kulağa neden olur.
Bebeklerde erken dönemde kulak şekil bozukluğu düzeltilmesi, erken dönemde başlanması çok çeşitli nedenlerle önemlidir. Öncelikle, bebeklerin kulak kartilajları o yaşta daha yumuşaktır ve daha kolay şekillendirilebilir. İlk 2 ay içinde kulak şekillendirme işlemi yapılması iyi olmakla beraber, ilk ay içinde başlanan şekil bozukluğu düzeltmeleri daha iyi sonuçlar vermektedir. Kulak dokusunun maternal östrojen seviyelerinin kulak kıkırdağını elastik tutması nedeni ile ilk günler başlanması önerilmektedir. Maternal östrojen, 3. gün pik yapar, 6. hafta civarı normal düzeylere gelir. Erken dönemde başlanan kulak şekil bozukluğu düzeltmelerinde kalıplama işlemin süresi daha erken bitmektedir.
Kriptoşi, kulağın üst kısmı başın altına gömülmüş gibi görünen yeni doğan bebeklerdeki bir kulak Şekil Bozukluğusidir. Özellikle, dış kulağın üst kısmı kafa derisi derisinin altına gömülüdür. Kryptoşi, bebek kulağı Şekil Bozukluğulerinde en az yaygın olanıdır.
Karma ya da mikst kulak Şekil Bozukluğu olarak adlandırılan kulak şekil bozukluklarında, düzeltme işlemleri daha karmaşık olabilmektedir. Yenidoğan kulak şekil bozukluklarından biri olan mikst Şekil Bozukluğude birden çok bozukluğun bir arada olması durumu vardır. Erken dönem tedaviye başlanması ile, şekil bozukluğu, çok karmaşık bile olsa düzelme şansı yüksektir.
Yeni doğan bebeklerde Stahl'in kulak Şekil Bozukluğu (Kaptan Spock'ın Kulağı veya Elf Kulağı olarak da adlandırılır), kulaklara sivri bir şekil veren ekstra yatay kıkırdak kıvrımı ile karakterize edilen bebek kulak Şekil Bozukluğusidir.
Kalıplama yöntemi ile yapılan kulak kalıplama işlemleri ile bebeklerin kulak şekil bozuklukları erken dönemde düzeltilir. Kulak kalıplama işlemleri, ağrısız, acısız ve bebeğin günlük hayatını etkilemeyecek bir işlem sürecidir. Geç kalınan ya da işlem uygulanmayan çocukların tedavileri 5 yaşından sonra cerrahi olarak yapılabilmektedir. Anestezi, enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma riski nedeni ile, kulak şekillendirme işleminin ilk iki aylık dönemde yapılması bir çok riski ortadan kaldırmaya neden olur. Son olarak, erken dönemde kulak şekil bozukluğu düzeltilmesi, estetik açıdan çocuğun daha rahat olmasını sağlar ve sosyal hayatta ve okulda daha kabul edilebilir olmasını destekler. Bu nedenle bebeklerde erken dönemde kulak şekil bozukluğu düzeltilmesi önemlidir.